Afrika sloeg de fase van telefoonlijnen over, en werd bloeiende markt voor mobiele telefonie. Zou hetzelfde kunnen gebeuren met stroom? De duurzame-energiesector wil die boot niet missen.
Sam Goldman zag tijdens vrijwilligerswerk in Benin hoe een kind ernstig verbrandde door een omgevallen kerosinelamp. Het vormde de motivatie om goedkope lampen en kleine elektrische installaties op zonne-energie naar gebieden zonder stroomvoorziening te brengen.
Goldmans bedrijf d.light trok 40 miljoen dollar aan investeringen aan en heeft naar eigen inmiddels 50 miljoen klanten. Zijn goedkoopste leeslampje met zonnecellen kost 8 dollar: het biedt genoeg licht om huiswerk bij te maken.
1,3 miljard klanten (in het donker)
Anno 2015 heeft 19 procent van de wereldbevolking — maar liefst 1,3 miljard mensen — nog altijd geen betrouwbare bron van elektriciteit. Tegelijkertijd worden zonnecellen, led-lampen en batterijen steeds beter en goedkoper. Een groeiend aantal duurzame-energiebedrijven ziet die 1,3 miljard wereldbewoners als potentiële klanten, schrijft GreenBiz.
Ze werpen zich op die off-grid, niet-aangesloten, gebieden, om mensen voor het eerst in hun leven tot stroomconsumenten te maken. “Vroeger ging het om een slechte batterij, een hoop draden en een zonnepaneel dat het al dan niet deed”, zegt Goldman. “Nu leveren we een goed merkproduct met een garantiebewijs.”
Op de beleidsagenda
En sinds donderdag heeft die branche ook een eigen brancheorganisatie. Power for All zou donderdag officieel het licht zien tijdens een VN-evenement voor duurzame energie in New York. Power for All moet het idee van "decentrale" stroomopwekking op de wereldwijde beleidsagenda zetten.
Duurzame stroom is voor sommige gebieden een realistisch alternatief voor een steenkolencentrale met een hoogspanningsgmast, is de boodschap. Toch heeft duurzame energie nog een aantal grote uitdagingen voor de boeg, met als belangrijkste: de opslag ervan.
Maar toch: een stroomnetwerk aanleggen in Afrika "duurt te lang, en kost te veel", vindt Goldman. Hij verwijst naar de mobiele telefonie: lang liep Afrika achter omdat het geen telefoonnet had, nu zijn die telefoonmasten helemaal niet meer nodig.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl